Crea sito

Itaalia menüüd ja söömisharjumused

See pole mingi ime, et Itaalias on kõhul oma väga tähtis roll. Kõlab tõesti naljakalt, kuid siin Itaalias, ja veelgi rohkem Sitsiilias, on söögil nii tähtis roll, et me räägime sellest enne söömist, siis kui sööme ja ka mitmeid tunde hiljem, kui oleme juba lõpetanud söömise. Sellised jutud annavad meie kõhule kindlustunde ja kohe kindlasti valmistavad ette ka meie mõtteid: järgmisteks roogadeks ja uuteks aruteludeks.
Alustasin siin artikli kirjutamist meie vormis, sest tõesti, ka mina olen selle harjumuse osaliseks saanud.
 

articolo chiara magi

Gastronoomia on itaallaste jaoks tõeliselt suur kirg. Vahel tundub, et võib-olla on see ka nende kinnisidee, rääkida alati toidust. Kui ei ole teemat, mille üle arutleda, siis on alati normaalne küsida, mida sõid sinu sõbrad viimase roana, kui hea küll see oli ja võimaluse korral küsida ka retsepti ja kui arvad, et sina oskaksid seda teha veelgi paremini, siis soovitad, et sinu sõber oma “ehtsasse” retsepti lisaks ühe sibula rohkem, sest kõige tähtsam on ju öelda oma arvamus.

Süüakse ka tihti väljas: restoranides ja baarides. Eestis süüakse tavaliselt väljas mugavuse ja ka vajaduse pärast, ehk siis kes töö ja kooli pärast, kes muudel põhjustel, söövad lõunasöögi kodust väljaspool. Itaalias jällegi on kõik vastupidi: lõunasöök süüakse kodus. Koolid on lõunasöögi ajaks alati oma õppetöö lõpetanud ja enamus töötajatel on lõunapaus kella 13-st kuni 16-ni. Üks peamistest põhjusteks nii pika pausi jaoks ongi just söök. Ajaloo järgi sai selline lõunapaus alguse Hispaaniast, kus oli keskpäeva ajal nii kuum, et ei olnud võimalik töötamist jätkata, nii söödigi kodus ja kuna lõunasöök ei olnud tavaliselt kergesti seeditav, tehti ka pärast lõunasööki väike lõunauinak ja siis mindi tagasi tööle.
Õhtusöök jällegi süüakse Itaalias tihti väljas. Kes koos oma pere ja kes oma sõpradega. Seltskonna ja uute maitseelamuste nimel.

"Restoranis söömas koos eesti sõpradega"

“Restoranis söömas koos eesti sõpradega”

Aga ka “marketing” siinsetes söögikohtades on väga huvitav! Siinsed restoraniomanikud on leiutanud oma tehnika: lihtsad road hullumeelsete nimedega. See tähendab, et võetakse tihti traditsioonilised road, kuid leiutatakse välja keerulised nimed, et siis seeläbi kõike “maitsvamaks” teha ja ka 10 eurot lisaks küsida. Nagu näiteks võite leida menüüs: crema vellutata di verdure di stagione al profumo di finocchietto selvatico, servita coi crostini e olio extravergine d’oliva d’Aragona ehk siis “purustatud hooaja juurviljade kreem metsatilli profuumis, serveeritud koos krõbedate saiatükikestega ja Aragona extravergine oliiviõliga”, mis tundub olevat ja saabki olema tõeliselt maitsev, kuid kokkuvõttes see, mis teile tuuakse on lihtsamalt öeldes juurviljade kreem, millele pannakse kõrvale sai ja ongi kõik. Või teine näide: kes küll oskaks öelda mis saab olema see formaggio caprino avvolto nel controfiletto di maialino nero dei Nebrodi, bardato al lardo di Colonnata, con le cipolle rosse stufate al vino bianco ehk “Nebrodi musta põrsakese sisse keeratud kitsepiima juust, täidetud Colonnata rasvaga, koos valges veinis hautatud punaste sibulatega”? (Eesti keeles puuduvad vastavad sõnad, et selgitada täiuslikult terve nime keerulisust). Tuleb välja, et see roog oli kõigest kaunistatud lihatükk juustuga!
Vahel juhtub ka, et loen inglise keelset tõlget menüüs, et paremini aru saada mis asi mulle tegelikult taldrikul ette tuuakse. Usun, et ainult itaalia keeles on võimalik luua nii keerulisi nimesid roogadele, kuna arvan, et teistes keeltes lihtsalt ei eksisteerigi nii palju erinevaid sõnu kirjeldamaks detailselt iga koostisosa valmistamisviisi ja maitset.

Aga noh, mis me siin kurdame!? Lõppude lõpuks on tähtis, et maiste oleks hea, ja selles on itaallased väga osavad. Itaalia köök on lihtsalt imeline ning nende keeruliste nimedega meeldib see meile veelgi rohkem! Viva la cucina italiana! Elagu itaalia köök!

 Chiara Magi

[email protected]

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close