Crea sito

Mida Itaalias Väljas Süües Mitte Teha

Road, mida itaallased on maailmale kinkinud, rääkimata jookidest. Teine asi, mille poolest nad võiksid kuulsad olla on kõik need reeglid, mis on toiduga seotud. Itaallased jälgivad neid ning nad eeldavad, et ka kõik teised teevad sama, isegi kui sa oled turist. Itaallased!

Ma ei suuda lugeda kokku kõiki neid kordi, kui ma olen teinud midagi, mis tundub mulle niivõrd loomulik kuid viib itaallased endast välja. Ausalt, mitte tahtlikult! Kui sa tahad aga avaldada muljet itaallastest sõpradele või lihtsalt vältida kogu seda segadust siis siin on pisikene NOT-TO DO nimekiri.

Esiteks, ära telli lattet.

est

Kui sa palud mõnes Eesti kohvikus lattet, siis ilmselt nad saavad kohe aru, et sa tegelikult soovid caffe lattet. Latte on justkui caffe latte hüüdnimi, kas pole? Mariann – Mann? Ei? Itaalias kindlasti mitte, sest siin sa saad lihtsalt klaasi piima ja sa-oled-veider pilgu saatmaks sinu „Ma tahtsingi piima!“ näitemängu või sinu espresso tellimust..

Kui aga juhtub siis ära muretse. Ma arvan, et kohvikutöötaja läheb lihtsalt õhtul koju ja räägib oma perele söögilauas, kuidas üks välismaallane jälle tellis lattet ja ta tõigi talle piima isegi kui ta kahtlustas, et ilmselt taheti caffe lattet.

Teiseks, ära telli cappuccinot enne/pärast einet.

Itaalias, erinevalt paljudest teistest riikidest, ei ole väga tugevat kohviku kultuuri. Näiteks Eestis saab kohvikus nautida nii teed või kohvijooki, täisväärtuslikku lõunat ja ka aega sõpradega, siis Itaalia on erinev. Esiteks, see on eelkõige paik, kus võtta väike paus ja juua üks kiire espresso, süüa ära võileib ja võib-olla õhtul tulla sõpradega aperitivole. Teiseks, see ei ole koht, kus sa tahaksid tundide kaupa istuda.

Aga tagasi cappuccino juurde. Itaallaste silmis on cappuccino hommikusöök või vahepala, mida võib juua saiakese kõrvale. See on reegel ja itaallased suhtuvad sellesse väga tõsiselt, usu mind. Ma olen rikkunud reeglit kahel korral – esimest mäletab F ka kolm aastat hiljem, teist mäletan ka mina aasta hiljem. See, kuidas kõik itaallased sind jälgisid lihtsalt sellepärast, et sa tellisid cappuccino ja võileiva, ei unune nii ruttu. Ei, ma ei läinud kunagi sinna pubisse tagasi!

Kolmandaks, ära küsi ketšupit.

10744797_10205191206726008_1520025048_n

Oh, hea ketšup, kes ei armastaks seda? Ka itaallased armastavad seda kuid kui sa lisad seda pastale või pitsale, siis sa oled surmalaps. Need toidud on pühad, nagu ka kõik muu Itaalia rahvusköögis. Seega kui sa just ei taha ära hirmutada oma itaalia sõpru või põhjustada kõigile südamerabandust, siis ära lisa seda! Ma tean, et makaronid ketšupi ja juustuga on väga head, see on minu lapsepõlvetoiduks! Samas kui itaallased teaksid, kuidas me makarone teeme siis…Ma siiani ei julge F´i isale pastat keeta.

Joo grappat ning limoncellot aeglaselt.

Ükskord F´i tädi kutsus meid lõunale. Peale söömise lõpetamist ta pakkus meile limoncellot. Tavaolukorras ma oleksin sellest keeldunud, sest ma lihtsalt vihkan suhkru ja sidruni kombinatsiooni aga tegu oli kodus valmistatud limoncelloga seega mul polnud väga valikut. Seega ma lihtsalt jõin kõik ära ühe lonksuga. Ma pääsesin vaid imestunud pilkudega kuid kõik oleks võinud ka lõpeda sa-oled-alkohoolik pilkudega. F´i isa joob isegi viina lonks lonksu haaval…

Arvad, et võid süüa kui sa tahad ja mida sa tahad?

Ükskord ma otsustasin, et ma tahan lõunat süüa kell neli. Ja ma ei tahtnud lihtsalt midagi hamba alla pista vaid ma tahtsin süüa midagi korralikku. Ma arvan, et ma ei pea isegi ütlema, et see oli lootusetu ning me lõpetasime pitsaga kusagil kaubanduskeskuse kohvikus. Itaallased järgivad väljas süües üsna ranget söögigraafikut seega kui sa soovid täisväärtuslikku söögikorda siis söö samal ajal kui itaallased. Lõuna algab kaheteistkümnest ning kestab kaheni ja õhtusöök algab umbes poole kaheksast ja lõpeb restorani sulgemisega

Klaudi Kuznetsova 

ohwellblondie.wordpress.com

  • Tony Wilu

    Pealkiri vigane, peaks olema: Tere Itaalia.

  • Tony Wilu

    Lisaks veel seda, et koduses söögilauas on see itaallastele solvav kui sa kohe pärast söömist tõmbad lauast jeehat. Köök on kõige püham koht ja viisakas oleks veel laua taga istuda kuni juttu ajada. Kui kohe lauast lahkud, tähendab see neile seda, et toit ei maitsenud.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close