Crea sito

Sitsiilia “jäätisehamburgerid”

Kas teie juba olete proovinud imemaitsvat sitsiilia “jäätisehamburgeri” ehk ‘brioche con gelato‘? Või kas te üldse teate, kus ja kuidas sai alguse jäätis? 

Üsna täenäoliselt juba iidsetel aegadel inimesed külmutasid puuvilju, piima ja mett, et säilitada paremini kõiki tervislikke vitamiine. 

Edaspidi ajaloos on teada, et olid araablased need, kes Sitsiiliat valitsedes valmistasid sorbetti, külmutatud jook, milleks kasutasid Etna mäelt võetud lund, koostisaineteks olid vesi, puuviljad ja magusained.

Legend ütleb, et üks Palermo kokk, nimega Francesco Procopio dei Coltelli, muutis araablaste retsepti, lisades sinna natuke soola, et hoida pikemalt jääd koos, samuti asendas ta mee pruuni suhkruga. Suur abi tuli ka tema vanaisalt, kes pärast pikki aastaid kalamehena otsustas hobi pärast leiutada jäätisemasina. 

Tänu uutele koostisosadele sai jäätist ka mujale maailma viia, nii otsustaski Francesco, pärast mitmeid katsetusi ja ka hilisemaid täiendusi, minna kuni Pariisini välja.

Pariislased olid sellest maiustusest väga vaimustuses ja nii avaski Francesco Pariisis, aastal 1686, kohviku Procope, kus serveeriti mitmete erinevate maitsetega jäätiseid.

Fakt, et jäätis on pärit Itaaliast, on tuntud peaaegu kogu maailmas (tihti tehakse reklaame “tõeline itaalia jäätis“), kuid kogu selle suur kuulsus sai alguse Pariisist, kust edaspidi levis see tervesse Euroopasse.

fot00013

Tänapäeval on jäätis Sitsiilias üks parimaid maiustusi. Seda on võimalik süüa igas restoranis, ning terve saar on täisgelateriasid (ehk jäätisekohvikuid), kus on saadavad üle 50 erineva maitse.

Minu isiklik lemmik Palermos on Al Gelatone, mis asub aadressil Via Dell’Autonomia Siciliana, 98. Selles jäätisekohvikus on iga maitse suur elamus! Minu lemmikud maitsed on pistaatsiapähkel ja kreeka pähkel. Aga kas teile on kunagi tulnud isu süüa jäätist ka natuke erilisemate maitsetega, nagu näiteks sinihallitusjuust, basiilik, apteegitill, redis, lagrits või porgand? Aga palun, siin Sitsiilias on kõik olemas! Isegi kui teil on isu õlu-, kõrvitsa- vòi pontšikumaitselise jäätise järgi.

Kuid, veel ei ole ma öelnud, kuidas siin Sitsiilias peamiselt jäätist süüakse. Üks parimaid viise on võtta ‘brioche con gelato‘ (ehk eesti keeli jäätis saiakuklis). Paljud mu eesti sõbrad, kes seda on proovinud kutsuvad seda jäätisehamburgeriks. Nimelt võetakse saiakukkel (umbes sama mis Eestis vastlakuklite jaoks), see lõigatakse pooleks nagu hamburgeri sai ja sinna vahele pannakse jäätis, ning kes veel eriti maias on, siis sinna kõige peale ka veel vahukoorehunnik ja ka vedelat šokolaadi. See on tõesti üks parimaid asju mida siin kindlasti PEATE proovima. Siis, kui mina esimest korda Sitsiiliasse tulin ja sellest kuulsin, mõtlesin, et mis imelik kooslus. Mulle ei meeldinud idee süüa saia koos jäätisega, kuid nii pea kui seda maitsesin, ei oska ma tõesti soovitada paremat kooslust.

Samas on ka alati olemas võimalus süüa jäätist koonusvahvliga või siis hoopiski topsist, kuhu pannakse soovi korral samamoodi peale vahukoort ja ohtralt vedelat šokolaadi.

foto0012

Pildil: Koos oma eesti sõbranna Liisiga “jäätisehamburgere” koos vahukoore ja pitsaatsiakreemiga söömas

Ma pole küll just parim eeskuju oma söögivaliku poolest, kuid tihti juhtub, et normaalse lõunasöögi asemel söön ma kasvõi kaks “jäätisehamburgeri”, ja tõesti mõtlen quant’è bella la vita! (küll on ilus see elu!) …ka sitsiillased teevad tihti samamoodi!

 

di Chiara Magi

[email protected]

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close